X

Дружня зустріч з Михайлом Андрійовичем Макарчуком

02.02.2023

До секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 1 лютого 2023 року завітав Макарчук Михайло Андрійович, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (2014–2019 роки), секретар палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (2015–2019 роки).

З першого дня військової агресії російської федерації проти України Михайло Андрійович вступив до  територіальної оборони м. Києва, яка сьогодні є частиною  Збройних Сил України, де перебуває і зараз.

Під час зустрічі Михайло Андрійович зазначив, що, будучи офіцером запасу та маючи статус судді у відставці, 24 лютого 2022 року, незважаючи на свій вік, визначив для себе обов’язком невідкладно стати пліч-о-пліч з народом України на захист суверенітету нашої держави. В складі батальйону брав участь у бойових діях на сході України та докладав усіх зусиль для успішного виконання бойових завдань, що ставилися командуванням.

Михайло Андрійович відзначив підтримку Збройних Сил України представниками суддівського корпусу та їх оперативне реагування на вирішення актуальних питань військового комплектування, особливо у перші місяці війни. Зокрема, він висловив подяку членам Ради суддів України, суддям Верховного Суду, Київського апеляційного суду, Полтавського апеляційного суду, Харківського апеляційного суду, а також Полтавського окружного адміністративного суду, які постійно надавали таку підтримку.

Слід наголосити, що після припинення виконання повноважень члена Комісії Макарчук М.А. не залишався осторонь діяльності її секретаріату і завжди тримав у полі зору події, пов’язані з Комісією. Він подякував колективу секретаріату, який, незважаючи на бойові дії, небезпеку ракетних обстрілів, залишався у Києві та виконував свої повноваження. У розмові про здобутки останніх років шановний гість акцентував на підвищенні якості і відкритості інформації суддівських досьє та переведенні у формат відкритих даних рішень Комісії з 2016 року, чого не вдавалося досягти у період роботи повноважного складу Комісії з огляду на значну кількість кадрових питань, які потребували невідкладного вирішення.

Колектив Комісії подякував Михайлу Андрійовичу за його активну життєву позицію, увагу до діяльності секретаріату та поінформував про результати волонтерської діяльності та, на жаль, втрати працівниками Комісії найближчих рідних, які воювали у лавах Збройних Сил України.

Михайло Андрійович висловив щирі співчуття Валентині Григорівні та Наталі Олексіївні з приводу загибелі на фронті синів, а також пообіцяв, що продовжуватиме докладати максимум зусиль для захисту і перемоги України.

Довідково:

Макарчук Михайло Андрійович, 1960 року народження.

Уродженець села Байківці Ковельського району Волинської області.

Трудову діяльність розпочав у 1978 році на посаді тракториста колгоспу у Ковельському районі Волинської області.

У 1979 – 1981 роках проходив службу в армії.

У 1985 році після закінчення Харківського юридичного інституту імені Ф.Е. Дзержинського (нині Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого) працював стажистом Кременчуцького районного народного суду Полтавської області.

Стаж роботи на посаді судді 29 років. Займав суддівську посаду у Комсомольському міському  суді Полтавської області (1986–2001 роки), Полтавському обласному суді (2001–2011 роки), Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ (2011–2016 роки).

Рішенням ХІІ позачергового з’їзду суддів України від 25 вересня 2014 року обрано членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Постановою Верховної Ради України від 8 вересня 2016 року № 1515-VIII звільнено з посади судді Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Повноваження члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припинено 7 листопада 2019 року.