X

Експерти Програми USAID «Справедливість для всіх» представили звіт щодо функціоналу Системи автоматизації робочих процесів Комісії

03.02.2023

02 лютого 2023 року відбулася робоча зустріч керівництва секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з представниками Програми USAID «Справедливість для всіх»: радниками Анною Суховою та Сергієм Сученком, експертом Ельвірою Файзулліною та ІТ-експертом Андрієм Журавльовим. У заході також взяли участь директор департаменту інформаційних технологій Державної судової адміністрації України Олександр Чикін, в.о. директора ДП «Центр судових сервісів» Андрій Слюсаренко та в.о. генерального директора ДП «Інформаційні судові системи» Микола Козлов.

Комісію представили керівник секретаріату Олена Пономаренко, директор департаменту суддівської кар’єри Тарас Нешик, в.о. начальника управління інформаційних технологій Сергій Коровка та в.о. начальника відділу міжнародного співробітництва Денис Кузнецов.

Учасники робочої зустрічі обговорили звіт, підготовлений експертом Програми Ельвірою Файзулліною за результатами перевірки та оцінки поточного функціоналу програмного забезпечення Системи автоматизації робочих процесів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (САРП).

Мета звіту – проведення всебічного аналізу функціональності наявних електронних модулів з урахуванням потреб секретаріату Комісії щодо оновлення САРП, спроможності програмного забезпечення виконувати завдання, передбачені Законом України «Про судоустрій і статус суддів». Надання рекомендацій щодо впровадження функціоналу формування і ведення суддівських досьє та досьє кандидатів на посаду судді в електронній формі, що надалі може стати окремою підсистемою (модулем) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Функціонал САРП є важливою складовою в архітектурі ЄСІТС. З огляду на перспективу впровадження ЄСІТС будь-які доробки існуючого в судовій системі  програмного забезпечення мають виконуватися виходячи із системних пріоритетів та можливостей забезпечити інтеграцію даних та оптимізацію процесів. У звіті наголошується на необхідності створення можливості обміну даними з Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, зокрема даними про участь суддів у судових процесах, про суди та суддів тощо.  

Пані Файзулліна окремо підкреслила, що документ «Технічні та функціональні вимоги САРП», розроблений Комісією як технічне завдання, є результатом величезної роботи, виконаної командою секретаріату Комісії. Цей документ містить всеохоплюючий перелік конкретних завдань, виконання яких прискорить отримання бажаних результатів.

Керівник секретаріату Комісії Олена Пономаренко наголосила, що процес розроблення та впровадження нових модулів САРП має відбуватися із залученням всіх заінтересованих сторін, бути прозорим та повністю відповідати функціональним потребам секретаріату.

Насамкінець зустрічі, вперше проведеної у такому форматі, учасники одноголосно дійшли висновку, що плідна взаємодія і спільні системні кроки у запровадженні зазначених у звіті рекомендацій, дозволять здійснити повну автоматизацію всіх робочих процесів Комісії.

 

Довідково:

Програма USAID «Справедливість для всіх» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2021 року.

Програма USAID «Справедливість для всіх» реалізується з метою просувати ідею справедливості для всіх через зміцнення системи правосуддя, послуг у сфері юстиції та залучення суспільства, щоб забезпечити адекватне реагування на правові проблеми та потреби українців у правосудді.

Програма USAID «Справедливість для всіх» ґрунтує свою діяльність на здобутках Програми USAID «Нове правосуддя» та використає її досягнення для координації тісної співпраці із українськими партнерами, проєктами USAID та Уряду США й іншими проєктами міжнародних донорських організацій в Україні.