X

Представники донорської спільноти та державного сектору обговорили перспективи подальшого розвитку медіації в Україні

02.12.2021

01 грудня 2021 року в режимі онлайн відбулася чергова зустріч представників проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права, організована за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх». 

Перед учасниками заходу виступила президент Української академії медіації Луіза Романадзе, яку було залучено до розроблення положень Закону України «Про медіацію» (далі – Закон), прийнятого Верховною Радою України 16 листопада 2021 року. У своїй презентації експерт здійснила детальний огляд Закону та наголосила на важливих компонентах сталого розвитку інституту медіації в Україні, а саме: чіткому плані та системному підході в реалізації прийнятих в жовтні норм Закону, координації та співпраці всіх зацікавлених сторін, а також активності самих медіаторів. Одними з ключових здобутків нового Закону є створення сприятливих процесуальних можливостей для медіації на будь-якій стадії судового процесу та широка сфера його дії. Практичне застосування та нормативне регулювання інституту медіації є дуже важливим кроком для української правової системи, оскільки воно вдосконалює національне законодавство в частині, що визначає правові основи процесу позасудового врегулювання спорів. Передбачається, що запровадження інституту медіації сприятиме зменшенню навантаження на судову систему, заощаджуватиме економічні та часові ресурси, а також покращуватиме доступ до правосуддя загалом.

До присутніх також звернулась директор Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права (ABA ROLI) в Україні Хатуна Мургулія, яка поінформувала про діяльність ABA ROLI в Україні – найбільшої громадської організації юристів та студентів юридичних факультетів у Сполучених Штатах та світі.

Традиційно до обговорення долучилися як представники проєктів міжнародної технічної допомоги й міжнародних організацій, що працюють у сфері правосуддя, так і органів державної влади.

Від секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в зустрічі взяли участь заступник керівника секретаріату Олександр Биструшкін та заступник начальника відділу міжнародного співробітництва Юлія Ткаченко.  

Довідково:

Програма USAID «Справедливість для всіх» працює в Україні з 01 жовтня 2021 року та реалізується з метою просування ідеї справедливості для всіх через зміцнення системи правосуддя, послуг у сфері юстиції та залучення суспільства для забезпечення адекватного реагування на правові проблеми та потреби українців у правосудді.

Програма USAID «Справедливість для всіх» ґрунтуватиме свою діяльність на здобутках Програми USAID «Нове правосуддя» та використовуватиме її досягнення для координації тісної співпраці з вітчизняними партнерами, проєктами USAID та Уряду США й іншими проєктами міжнародних донорських організацій в Україні.