X

Розпочала роботу Європейська мережа у сфері кіберправосуддя

18.11.2021

16 листопада 2021 року відбулася установча онлайн-конференція Європейської мережі у сфері кіберправосуддя, заснованої при Європейській комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ) для посилення співпраці у сфері цифрової трансформації правових систем держав-членів Ради Європи.

Мережа створена з метою обміну інформацією про передові практики та виклики, з якими стикаються держави-члени РЄ. Йдеться про проблеми, що підпадають під мандат робочої групи CEPEJ з питань кіберправосуддя та штучного інтелекту, а саме про розробку конкретних інструментів застосування новітніх інформаційних технологій у судових системах.

До складу Мережі входять контактні особи від компетентних органів держав-членів Ради Європи, спеціалізація яких охоплює різні галузі знань (або досліджень) у сфері цифровізації, зокрема IT-експерти, судді, працівники апаратів та керівництво судів, правники, судові виконавці, науковці тощо.

Учасники Мережі зможуть ініціювати створення нових інструментів у сфері цифровізації правосуддя, розробкою яких займатиметься згадана робоча група, брати участь у дослідженнях CEPEJ з відповідної тематики, поширювати інформацію про такі інструменти у своїх країнах з метою їх застосування у тестовому режимі або повноцінного запровадження на національному рівні тощо.

Перша зустріч учасників Мережі – ознайомча: було представлено керівництво CEPEJ та членів відповідної робочої групи, презентовано методи роботи Мережі, а також Керівні принципи проведення відеоконференцій у судочинстві, затверджені на пленарному засіданні CEPEJ у червні поточного року.

До конференції долучилися біля 100 експертів, визначених державами-членами РЄ, європейськими та всесвітніми професійними асоціаціями, дослідницькими та академічними установами у сфері цифрової трансформації.

Від України у заході взяли участь заступник керівника секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Олександр Биструшкін, начальник управління інформатизації та судової статистики Державної судової адміністрації України Олександр Чикін та член CEPEJ Сергій Козьяков.

Довідково:

Європейську комісію з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) засновано 18 вересня 2002 року відповідно до Резолюції (2002) 12 Комітету Міністрів Ради Європи. До складу CEPEJ входять 47 держав-членів Ради Європи. Метою роботи CEPEJ є підвищення ефективності роботи органів у сфері правосуддя в контексті впровадження стандартів та рекомендацій РЄ. Організація є ініціатором багатьох досліджень у зазначеній галузі, зокрема порівняльного характеру, готує рекомендації, спрямовані сприяти застосуванню різноманітних документів РЄ з метою поєднання двох ключових принципів правосуддя: справедливості та ефективності.