X

Заступник Голови Комісії взяв участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики

04.10.2024

03 жовтня 2024 року у місті Дніпро відбулось виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. Вищу кваліфікаційну комісію суддів України представив заступник Голови ВККСУ Олексій Омельян.

Учасники засідання обговорили оптимізацію мережі місцевих загальних судів Дніпропетровської області та проблеми кадрового і фінансового забезпечення судів.

Олексій Омельян поінформував присутніх про перебіг конкурсу до судів апеляційної інстанції.

Заступник Голови ВККСУ повідомив, що 02 жовтня 2024 року Комісія розпочала проведення тестування на загальні знання у сфері права та знання з чотирьох спеціалізацій – цивільної, кримінальної, адміністративної та господарської. Тестування, які триватимуть до                23 жовтня 2024 року, мають пройти 1836 кандидатів. Він підкреслив, що заповнення суддівських вакансій в апеляційних судах є критично важливим кроком для подолання кадрової кризи в цій інстанції.

Окрім цього, Олексій Омельян зазначив, що Комісія активно працює над підготовкою до проведення іспитів в межах конкурсу до Вищого антикорупційного суду та його Апеляційної палати, продовжує кваліфікаційне оцінювання та здійснює процедури щодо відрядження суддів.

В центрі уваги, серед іншого, також були питання посилення спроможності органів суддівського врядування та Громадської ради доброчесності як допоміжного органу, покликаного сприяти Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання.

Засідання відбулось за сприяння Програми USAID «РАДА: наступне покоління» та Центру політико-правових реформ (ЦППР).

У заході взяли участь: Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, Голова Комітету ВРУ з питань правової політики Денис Маслов та інші члени Комітету, голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Марчук, голова Ради суддів України Богдан Моніч, т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура, голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак, Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук, голова Дніпровського апеляційного суду Наталія Деркач, а також представниця ЦППР Юлія Кириченко.